تولید پارافین
پارافین مخلوطی از هیدرو کربن های اشباع شده با تعداد اتم کربن بالا می باشد که به صورت مایع یا کلوئیـدی یـا جامـد و متبلور یافت می گردد. پارافینی که در نفت خام وجود دارد به صورت مایع و در اثر تقطیر در درجه حرارت بـالا بـه فـرم جامـد در می آید. پارافین به دلیل داشتن خاصیت خنثی در صنعت کاربرد فراوانی دارد و به عنوان یکی از موارد اولیه پـر مصـرف در صنایع داروسازی و آرایشی و صنایع لاستیک سازی و کبریت سازی و تهیه پارچه و کاغذ ضدآب کاربرد دارد.
شرکت آوا اسپیکو صنعت با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز و تیم متخصص خود، توانایی طراحی و ساخت کارخانههای تولید پارافین با بالاترین کیفیت و بهرهوری را دارا میباشد.
فرآیند تولید پارافین
پارافین از مشتقات نفت خام تولید میشود و فرآیند تولید آن به شرح زیر است:
استخراج نفت خام:
نفت خام بهعنوان ماده اولیه از منابع زیرزمینی استخراج میشود و به پالایشگاهها منتقل میگردد.پالایش نفت خام:
در پالایشگاه، نفت خام طی فرآیندهای تقطیر در برجهای تقطیر به اجزای مختلفی مانند گاز، بنزین، نفت سفید، روغن و موم تقسیم میشود.استخراج موم:
موم (Wax) از روغنهای سنگین نفتی جدا میشود. این فرآیند با استفاده از تکنیکهای جداسازی مانند خنکسازی و استفاده از حلالهای شیمیایی (مانند MEK و تولوئن) انجام میشود.جداسازی موم از روغن (Dewaxing):
موم بهدستآمده از مرحله قبل در فرآیند جداسازی موم، از روغنهای باقیمانده تفکیک میشود تا موم خام (Slack Wax) حاصل شود.تصفیه موم:
موم خام طی فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی مانند تصفیه با اسید، هیدروژناسیون و فیلتر کردن، تصفیه شده و ناخالصیها از آن حذف میشوند.شکلدهی و بستهبندی:
موم تصفیهشده به محصولات نهایی مانند پارافین جامد، مایع یا گرانولی تبدیل و در بستهبندیهای مناسب به بازار عرضه میشود.
مطالعه امکانسنجی و طرح تجاری کارخانه جداسازی موم (Slack Wax)، روغنهای مومی و تصفیه محصولات
مراحل تولید
عملیات جداسازی موم (Dewaxing):
عملیات جداسازی موم جزء جداییناپذیر صنعت مدرن است و کشورهای صنعتی قدرتمندی مانند کانادا، آلمان، اتریش و لهستان در این زمینه پیشگام هستند. روش معمول در این کشورها استفاده از حلالهایی مانند MEK و تولوئن است. در این فرآیند، مواد مومی به دمای ۶۰-۷۰ درجه سانتیگراد گرم شده و حلالهای ذکر شده به آن اضافه میشوند. سپس، سیستم با استفاده از چیلر سرد میشود و از فیلترهای ویژه برای جدا کردن روغن از موم استفاده میشود. بعد از آن، عملیات استخراج حلال از روغن و موم آغاز میشود. این فرآیند با استفاده از ستون تقطیر انجام میگیرد. نتیجه این کار تولید موم از روغنی است که درصد موم آن کمتر از ۳% و روغن آن دارای نقطه ریزش بین ۰ تا -۲ است.
ما پس از بررسی پروژههای آزمایشی مختلف و مشاوره با مهندسان داخلی و خارجی پیشرو، موفق به توسعه یک روش جدید در این صنعت شدهایم. در این فرآیند، حلال به طور کامل از سیستم حذف میشود و کل فرآیند با اعمال دورههای دمایی و فشار معکوس با استفاده از دستگاههای ویژه انجام میشود. هدف و دلیل اختراع این فرآیند این است که در کشور ما حلالهای مذکور موجود نیستند و واردات این حلالها هزینههای بالایی دارد و به وابستگی به کشورهای خارجی و صنایع دیگر میانجامد. بنابراین، با این روش، توانستهایم این مشکلات را برطرف کرده و از منابع داخلی کشور خود بهرهبرداری کنیم.
در ادامه مقاله، فرآیند جداسازی موم بهطور کامل شرح داده خواهد شد و نمای شماتیک فرآیند تولید نیز ارائه خواهد گردید.